Избор на кум

Изборът на кум е много важен, защото се приема, че неговата воля и дума се изпълняват безпрекословно. Обикновено кумството се предава от баща на син, от дядо на внук. Ако нямате родово кумство и кръстник, който е кръстил младоженеца, изберете кумовете си сами. Когато направите своя избор трябва да поканите кума подобаващо. Занесете бутилка хубава ракия или вино, торта, кутия бонбони и букет цветя за кумата.

Кумът купува воала и букета на булката. Поставени върху красива табла кумът дарява и купени от него: две големи свещи с панделка; две ритуални чаши за вино; изкуствени или живи цветя за закичване на кумовете, младоженците и шаферките; питка и купичка мед за ритуала в църквата; бутилка вино или шампанско;късметчета за хвърляне след младоженците по време на гражданската церемония.

На свой ред младоженците подаряват на кума-риза, пижама, чорапи. На кумата се подарява нощница, плат за рокля или бижу. Подарените дрехи символизират доверието към кумовете, които ще са част от радостите и тъгата на младоженците. След сватбата кумовете трябва да ви гостуват на Великден, Коледа и Гергьовден.

Кумата, заедно с шаферките и най-близките ви приятелки, ви забулват и ви помагат да се приготвите за сватбения ден. На ритуала, кумата разбулва булката. С воала се опитва да удари, натрупаните около вас моми и ергени.
Ще се ожени пръв, този когото кумата успее да удари. На излизане от църквата, тя хвърля върху събралите се жито и бонбони.

В ресторанта най-напред влизат младоженците с кумовете и родителите си. Приемат се поздравленията на поканените. Кумовете сядат на централната маса с младоженците.

Кумът вдига първата наздравица, като честити брака на младоженците и произнася кратка реч, а след това повежда първото хоро.

[yop_poll id=“10″]