Организация и сватбени суеверия

Вечерта преди сватбата младоженците не трябва да са заедно. Изчакайте търпеливо до самата сватба. Младоженецът не трябва да вижда своята любима облечена с булчинската рокля, защото носи нещастие. След като сте направили своя избор на рокля, не се притеснявайте къде ще я скриете от своя любим, той може да я види, щом не сте облечена в нея, но ако все пак имате тази възможност и желание можете да го направите за по-голяма изненада, породена от мистерията.

Булката трябва да носи:
– нещо старо, символ на връзката й със семейството;
– нещо ново, за да бъде щастлива и с късмет през новия си живот;
– нещо назаем, за да й напомня, че тя ще продължи да има приятелки и семейство, които да я подкрепят и помагат, когато се нуждае от тях;
– червен конец и нещо на обратно, за да не я урочасат;
– нещо синьо, защото синьото символизира верността и лоялността.
Най-често жартиерът на булката е син. Жартиерът се хвърля от младоженеца на приятелите му. Този, който успее да го хване, ще бъде следващия младоженец. Не избирайте перлите за украса, тъй като те са символ на сълзите и носят нещастие. Преди да се излезе от дома, булката се забулва от кумата, като отвън, задължително я посреща кумът с бъклица. На излизане, булката трябва да престъпи прага с десния си крак, за да има повече радост в живота й.

1Младоженците не трябва да минават два пъти по един и същ път в сватбения ден. За да вземе булката, младоженецът трябва да премине през три порти, да се пребори с трудности и да я откупи.

Булката се извежда от дома и от неомъжено момче или момиче, за целта се използва бял пешкир или някаква лента, може и носна кърпа. Когато излизат от дома на булката, се полива вода пред булката или тя рита менче с вода, украсено със здравец, цвете и монети във водата. На излизане булката хвърля зад гърба си чиния с жито, монети, бонбони и едно яйце. Булката не трябва да се обръща назад и не трябва да се връща в тях поне 3 дена.

[yop_poll id=“8″]